Robot Love

partner:
Stichting Niet Normaal
  • website
  • fase
    afgerond
  • Financieringsvorm:
    Subsidie
  • datum toekenning:
    04 oktober 2017
  • investering:
    €350.000
  • Type project:
    internationaal project
  • locatie:
    Eindhoven
  • totale begroting:
    €1.736.137

Wat is erger: robots die op mensen gaan lijken, of mensen die robots worden?

Het project ROBOT LOVE combineert bij uitstek high tech met high touch-waarden als zorg, liefde, empathie. De investering van Brabant C is gericht op een inhoudelijk aantrekkelijke propositie voor Brabant: verbinding tussen geavanceerde technologie en humane waarden. Kunst, design en technologie komen samen in een manifestatie die alles in het werk stelt om bezoekers de tinteling van ontmoetingen met niet-menselijke intelligenties te laten ervaren. ROBOT LOVE verwacht 97.500 bezoekers.

ROBOT LOVE presenteert een actueel thema tijdens een grote expositie in Eindhoven in het najaar van 2018: wat betekent het om mens te zijn in de context van robotica en artificial intelligence, en hoe kunnen we onderscheidende kwaliteiten behouden nu mens en machine gaan samensmelten?
Lezingen, workshops en artist in residences vormen een belangrijk onderdeel om het gesprek over robots te prikkelen. ROBOT LOVE had in 2017 een succesvolle prelude tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Er is al een tendens om onszelf als kwantitatieve machines te zien. Ondertussen moeten robots, om met mensen te kunnen omgaan, typisch menselijke kwaliteiten in zich opnemen. Kwaliteiten als emotie, intuïtie en vooral liefde. Nu op mensen lijkende machines de huiselijke sfeer betreden, kan kunstmatige intelligentie als spiegel fungeren die ons in staat stelt dieper in onszelf en de huidige staat van de samenleving te duiken. ROBOT LOVE, een combinatie van kunst, neurowetenschappen, robotica en ethiek, voelt als een inclusieve noodzaak. Als een vraag vanuit de toekomst die we nog niet kunnen vatten, maar die tot antwoorden noopt: hoe kunnen we van robots leren over liefde?

De tentoonstelling presenteert het werk van 60 internationale kunstenaars die werken op het snijvlak van kunst, technologie en sociale verandering, onder wie Matthew Barney, Roger Hiorns, Hito Steyerl, Philippe Parreno en LA Raeven. Tevens brengen we een rijk geïllustreerd boek met een verzameling verkennende en overtuigende essays van gerenommeerde wetenschappers en auteurs zoals Margaret Atwood, Reza Negarestani, Katarina Kolozova en Tobias Revell. Lezers worden zich bewust van het enorme tempo waarmee science fiction tot science fact wordt.

ROBOT LOVE Eindhoven 2018 vindt van 15 september tot en met 2 december plaats op diverse locaties in Eindhoven en in samenwerking met DDW, Baltan, Design Academy, Parktheater en het Van Abbemuseum. Daaraan vooraf vinden residenties, lezingen en workshops plaats, tijdens zijn het festival zijn cyborg catwalks, theatervoorstellingen, conferenties en een Frankenstein symposium gepland. Met een prelude tijdens WDE/DDW17: de ROBOT LOVE Ambassade in het V&D gebouw.

Jan Popma – FNV
“De FNV heeft contact gezocht met Ine Gevers, omdat wij interessante mogelijkheden zagen om samen te werken met de Robot Love Academy. Ons idee is om, samen met Robot Love Academy, te onderzoeken of we werknemers daadwerkelijk een ervaring kunnen meegeven, zodat bij advisering door bijvoorbeeld ondernemingsraden over robotisering ook die ervaring meegenomen kan worden. Een veelbelovende aanpak, wat mij betreft.”

In 2019 gaat vervolgens de ROBOT LOVE Academy het land in. Met o.a. een practice based onderzoek bij de FNV en diverse bedrijven en zorginstellingen


Downloads