Klanken van Oorsprong

partner:
Scarabee Films
  • website
  • fase
    in ontwikkeling
  • Financieringsvorm:
    Lening
  • social:
  • datum toekenning:
    02 augustus 2016
  • investering:
    € 174.000
  • Type project:
    internationaal project
  • locatie:
    Brabant
  • totale begroting:
    € 580.348

Een bijzondere documentaire versterkt het Brabantse filmklimaat

Met de wortels stevig in Brabant pleiten de makers van Scarabee al vanaf de oprichting van hun filmbedrijf in 1989 voor versterking van de filmindustrie in Brabant. Als grote en constante speler in het filmveld werkt Scarabee zeker mee aan bestendiging van de Brabantse filmsector. Het is van belang dat deze infrastructuur blijft bestaan. Het project Klanken Van Oorsprong zal bijdragen aan versterking van het filmklimaat in Brabant.

Klanken van Oorsprong wordt geproduceerd door Scarabeefilms uit Goirle. Scarabeefilms is een internationaal opererend filmproductiebedrijf dat zich bijna dertig jaar actief bezighoudt met het vervaardigen van creatief hoogwaardige documentaires voor bioscoop en televisie. In de afgelopen jaren wonnen deze films talloze filmprijzen op belangrijke internationale filmfestivals. Zo won de documentaire-trilogie Stand van de zon, Stand van de maan en Stand van de sterren o.a. twee maal de hoofdprijzen op IDFA en SUNDANCE, het filmfestival van acteur Robert Redford. Contractpensions en Buitenkampers wonnen beiden de Kristallen filmprijs.

Het project bestaat uit de bioscoopdocumentaire “Klanken van Oorsprong”, de tentoonstelling “Waarom wisten wij dit niet” en educatief materiaal voor de bovenbouw van de middelbare school als verdieping en uitbreiding van de geschiedenis en muzieklessen. De combinatie oorlogsgeschiedenis, muziek en identiteit met een link naar de actuele gebeurtenissen rondom de vluchtelingen van vandaag de dag in één documentaire van hoogstaande cinematografische kwaliteit maakt dat een breed publiek bereikt kan worden. Het uitgebreide programma van randprogrammering en educatie, van tijdschrift tot tentoonstelling, van universitair symposium tot scholierenvoorstellingen maakt ’t mogelijk een extra laag informatie toe te voegen aan verschillende niveaus en voor verschillende doelgroepen, waarbij de documentaire steeds het verbindende element vormt. De film neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vluchten en het opnieuw moeten beginnen in een nieuw land op de levens èn de muziek van verschillende generaties Ned-Indische muzikanten.