Publiek-private cultuurfinanciering door de ogen van Titia Haaxma, Directeur-bestuurder van Cultuur+Ondernemen

In deze interviewreeks spreken we met onze partners over de transitie van Brabant C naar een publiek-privaat cultuurfonds. Ditmaal gingen we in gesprek met Titia Haaxma, Directeur-bestuurder van Cultuur+Ondernemen, die haar visie deelt op de uitdagingen en kansen binnen publiek-private samenwerkingen in de cultuursector.

Ook private partijen willen impact maken
“Er is bereidheid bij private partijen om te investeren in cultuur,” begint Titia. “Maar waar ze echt naar op zoek zijn, is impact.” Dat vraagt volgens haar om maatwerk, om privaat geld effectief te koppelen aan publieke partijen. Hierin heeft Brabant C al bewezen dat ze een cruciale rol kunnen spelen. “Brabant C heeft laten zien dat ze dat heel goed kunnen. Ze begrijpen hoe je private en publieke middelen samenbrengt op een manier die voor beide partijen waardevol is.”

De noodzaak van flexibiliteit
Titia benadrukt dat het succes van publiek-private samenwerking niet alleen afhankelijk is van de bereidheid van private partijen, maar ook van de houding van overheden. “Als overheden deze kansen willen grijpen, vraagt dat een bepaalde houding en bereidheid van hen. Er is flexibiliteit nodig in hoe het geld geïnvesteerd mag worden. Je moet ruimte hebben om te kunnen bewegen.” Te veel regels en starre subsidieregelingen kunnen dit belemmeren volgens Titia. “De overheid moet het publieke belang goed bewaken, maar ook kijken waar je flexibel mee kunt bewegen als het gaat over publieke investeringen in cultuur.”

Gedeelde waarden en belangen overbruggen
Een belangrijke uitdaging in publiek-private samenwerking is volgens Titia het overbruggen van de uiteenlopende waarden en belangen. “Je moet je bewust zijn van de verschillende belangen die spelen en proberen deze te overbruggen. Het is essentieel dat publieke, private en culturele partijen elkaars perspectief begrijpen. De overheid moet inzien waarom bedrijven hechten aan zich te kunnen onderscheiden en verschil maken, omgekeerd moeten bedrijven snappen waarom het brede publieke belang zo belangrijk is voor de overheid en voor culturele partners is het belangrijk om hun creatieve autonomie te behouden.”

Hierin ziet Titia een belangrijke rol weggelegd voor Brabant C als verbinder. “Brabant C brengt partijen bij elkaar en investeert veel tijd en aandacht in het overbruggen van de verschillende belangen en het vinden van gezamenlijke oplossingen. Dit is wat publiek-private samenwerking succesvol maakt.”

De waarde van impactmeting
Private partijen willen weten welke impact ze maken met hun investering. “Als bedrijven een significante en langdurige bijdrage willen leveren, draait het om impact maken.” De kennis en ervaring die Brabant C inmiddels heeft in het meten van impact is volgens Titia heel waardevol voor andere fondsen en regionale overheden. “Brabant C is een hele mooie casus voor ons om kennis op te halen en te delen, zodat publiek-private samenwerkingen ook op andere plekken van de grond kunnnen komen.”

Over Brabant C
Brabant C is een ondernemend publiek-privaat cultuurfonds dat investeert in creativiteit met blijvende maatschappelijke impact. We verbinden de creatieve potentie van Brabant met de uitdagingen van vandaag en zoeken actief samenwerkingen om de financiële middelen voor de Brabantse cultuursector te behouden en te vergroten. Dat doen we samen met culturele, publieke en private partners.

Beeld: Els Zweerink