Crafted zet dankzij Brabant C creatieve studenten in de spotlight

Crafted mode

In juni vond alweer de zesde editie van het Crafted festival plaats. Het Klokgebouw in Eindhoven maakte plaats voor creativiteit en samenwerking van duizenden creatieve studenten. Zij toonden hun skills op het gebied van horeca, mode, beauty, design, meubels, muziek en engineering. Mede dankzij de hulp van Brabant C toont Crafted zo de grote waarde van MBO studenten voor de maatschappij.

“Absoluut de beste editie ooit, niet alleen volgens mij maar ook volgens het Eindhovens Dagblad”, haalt Margreet Monhemius de kop van het artikel aan in deze krant. Als Directeur Creatief Vakmanschap bij het Summa College is ze nauw verbonden bij de organisatie van dit ‘festival voor creatief vakmanschap’ en dus erg trots op het resultaat van dit jaar. Met recht: Crafted, dat een ode wil brengen aan MBO studenten, wordt elk jaar groter en groter. Dit jaar kwamen op 22 juni 8000 mensen bijeen in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven om de creaties van studenten van het Summa College, Koning Willem 1, Yuverta en Sint Lucas te aanschouwen. Verspreid over vier hallen, toonden laatstejaars studenten – van bakkers tot interieurontwerpers, van technici tot modedesigners – hun creaties aan familie, toekomstige studenten en geïnteresseerden uit het bedrijfsleven.

Artistiek directeur
Van Brabant C ontving Crafted o.a. een ontwikkelbudget. En dat was erg welkom, vertelt Monhemius. “Als je onderwijs gewend bent, weet je niet wat het is om een festival op te zetten. Intern moesten we veel slagen slaan om het voor elkaar te krijgen. Steeds meer opleidingen doen mee maar ook diensten helpen mee van PR tot marketing, van facilitair tot financiën. Ook trokken we klinkende namen aan om het zo professioneel mogelijk te maken.” Zo is de artistieke begeleiding ook dit jaar weer in handen van Harm Rensink uit Eindhoven. Hij werkte reeds samen met o.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als artistiek directeur nam hij samen met studenten van de afdeling Wonen en Design de vier hallen van het Klokgebouw onder handen. “Naast de tonende opleidingen doen ook op andere vlakken studenten achter de schermen enorm veel: studenten van ICT, transport en logistiek en veiligheid zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Door dit festival leren studenten uit verschillende disciplines ook om samen te werken met elkaar. Ze kunnen echt alles, die studenten, dat is enorm knap.”

Crafted-LR-6589

Topambassadeurs
Monhemius is niet de enige die de knappe prestaties van de MBO studenten opmerkt en waardeert; ook het bedrijfsleven is erg betrokken bij het festival. “Transport en logistiekbedrijven stellen vrachtwagens ter beschikking; woon- en designbedrijven helpen het festival met expowanden en zo gaat het maar door.” De studenten werken in aanloop naar het festival ook samen met topambassadeurs uit het bedrijfsleven. Monhemius geeft enkele voorbeelden: “Modeontwerpers David Laport, Bas Kosters, patissier Hidde de Brabander, ‘developreneur’ Luuk Visser: zij begeleiden de studenten waardoor het artistieke niveau van het festival omhooggaa. Maar intussen heeft Crafted zo’n goede naam, dat het voor de ambassadeurs zélf ook een geweldig podium is. Een win-win, dus.”

Bedrijven zijn enthousiast
Dat een afstudeer-festival zó’n sterke link heeft met het bedrijfsleven is uniek in Nederland en tegelijk is het broodnodig, vindt Monhemius. “We staan voor grote uitdagingen; creatief vakmanschap kan echt met interessante, innovatieve invalshoeken komen. Daarnaast is er een groot tekort aan werknemers. Iedereen wil in contact staan met deze studenten. In de meeste gevallen hebben de studenten echter al een baan, door de stages die ze tijdens hun opleidingen lopen. Ze zijn enorm gewild.” Om de bedrijven die meedoen te bedanken organiseerde Crafted dit jaar ook een congres, waar tevens voor het eerst de Crafted Award, ingesteld door de Gemeente Eindhoven, werd uitgereikt. Een award voor een creatie met maatschappelijke impact. “Tijdens het congres, waarin we aan kennisdeling met onze partners willen doen, vertelde een internationale student van onze muziekopleiding over zijn ervaringen. Na afloop vertelde een congresganger me vervolgens dat hij geen idee had dat we ook internationaal studenten aantrekken. En een ander was verbaasd dat we met duurzaamheid bezig zijn in de horeca-opleiding. Er gaat echt een wereld voor ze open. Mensen zien in dat MBO studenten enorm veelzijdig zijn.”

Positiever verhaal over het MBO
En ja, het is volgens Monhemius nodig om te tonen dat MBO studenten enorm veel in hun mars hebben en onmisbaar zijn in de maatschappij. Dankzij de impactbijdrage van Brabant C wordt dit mogelijk. “Bij het MBO wordt vaak de ambachtelijkheid benadrukt, maar wat de studenten doen, is artistiek van zo’n hoge kwaliteit. Deze studenten leveren geweldige producten af. Zo is de modecollectie die de studenten met David Laport hebben gemaakt, tentoongesteld in het Rijksmuseum. Dat is toch geweldig? En niemand die het weet. Mijn drijfveer is om het MBO vanuit kracht te benaderen. Crafted brengt een verhaal van kwaliteit én trots. Het is geweldig om te zien hoe trots de studenten zijn die hieraan meedoen.”

Crafted Alkahest Roadburn

Makers van de toekomst
Monhemius is erg blij met de steun die verleend is vanuit Brabant C. Dankzij deze hulp vanuit de impactregeling ontwikkelt Crafted zich als podium voor makers van de toekomst. Daarnaast versterkt het de reputatie van het MBO-onderwijs, inspireert het nieuwe generaties om een maakopleiding te volgen én versterkt het de banden tussen het onderwijs, het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke partners. “Door de financiële steun staan we er echt als een professioneel festival. Ook de media merken het op: jaarlijks zijn we wel voorpaginanieuws.” Monhemius bereidt zich nu al voor op de editie van volgend jaar. Ook wil Crafted nog meer scholen uit Brabant betrekken én vormt het zich tot een stichting. “We willen blijven groeien en nog sterker op de kaart staan”, aldus Monhemius.

Meer over dit project? crafted.nu