Internationale conferentie
Joy Arpots en Frans van Dooremalen hebben, samen met Chris, Frederiek en Gosuin van bkkc, eind september ’16 een studietrip van 3 dagen naar Denemarken ondernomen. Aanleiding was een conferentie met als titel: “A More Creative Denmark, creative industries as drivers for growth” (http://conference.morecreative.dk/). Sprekers waren onder meer: John Newbigin (Creative England) en Rebecca Matthews (managing director Aarhus 2017, European Capital of Culture). In Denemarken worden interessante verbindingen gelegd tussen kunst/cultuur en de creatieve sector. Het was inspirerend van dichtbij te zien hoe dat in zijn werk gaat.
Aarhus Culturele Hoofdstad
Behalve de conferentie is ook een bezoek gebracht aan Aarhus. Aarhus is in 2017 culturele hoofdstad van Europa. Brabant C wil een verbinding met Aarhus maken. Aarhus (Region Central Denmark) is evenals de provincie Noord-Brabant lid van het Districts of Creativity Network, dus er zijn goede ingangen. In Aarhus is gesproken met de organisatie van Aarhus 2017. Zij huizen in Dokk1, een groot nieuw openbaar gebouw, waar de bibliotheek centraal staat. Dokk1 functioneert als een overdekt stadplein, waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is. We krijgen een toelichting op de organisatie en op het thema voor 2017: “Let’s Rethink”, een uitnodiging om te vernieuwen, te innoveren en dwars te denken. Aarhus wil zich van een ‘city in Europe’ naar een ‘European City’ ontwikkelen.
Cultuur als aanjager van ontwikkeling
Verder zijn enkele stedelijke herstructureringszones bezocht, waar cultuur een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling.
- De stedelijke ontwikkelzone Kulbroen, een groot gebied aan de (rafel)rand van het stadscentrum, nog het best te vergelijken met de Tramkade in Den Bosch, waar lokale kunstenaars en creatieve bedrijven het initiatief hebben genomen het gebied te upgraden via kunst en cultuur. Net die middag werd daar in het stadhuis een intentieverklaring over getekend.
- Een oude industriële hal (Aarhus Central Food Market), waar de foodtrucks gewoon binnen stonden. Een goedkope, eenvoudige en laagdrempelige variant van de foodhallen die in de Nederlandse spoorzones tot ontwikkeling komen en vergaan.
- De Godsbanen. Een spoorzone waar oude gebouwen zijn verweven met een nieuw cultureel complex (filmhuis/theater/concertzaal/restaurant). In de oude gebouwen zijn werkplaatsen ingericht, waar beginnende, maar ook gevorderde kunstenaars voor een klein bedrag (5 euro per dag) ruimte en materialen kunnen huren, inclusief de begeleiding van ervaren werkplaatsleiders. Zo te zien een erg goed werkend concept.
- Godsbanen kent ook een anarchistische vrijstaat (te vergelijken met Stek in de Bredase wijk Belcrum) waar de ‘do it yourself’-mentaliteit hoog in het vaandel staat. Hier geldt slechts 1 regel: gedraag je zo dat het niet nodig is een nieuwe regel te maken.
Kunst als blikvanger
Interessant was ook het ARoS Museum. Behalve het tentoonstellingsbeleid en de positionering van het museum was vooral het kunstwerk (de Panorama Rainbow van Olafur Eliasson) op het dak van het museum een blikvanger. Enkele jaren na de oplevering van het gebouw werd besloten een kunstwerk van internationale allure op het dak te plaatsen. Sinds die tijd heeft het gebouw een iconische waarde gekregen en zijn de bezoekersaantallen de lucht in geschoten.
Veel geleerd
We hebben in enkele dagen tijd een beter gevoel voor kunst en cultuur in Denemarken gekregen en wat de raakvlakken zijn met ons vakgebied. We hebben gezien hoe in Denemarken verbindingen wordt gelegd tussen kunst/cultuur en bedrijfsleven, meer in het bijzonder de creatieve industrie. We hebben de regio Midden Denemarken leren kennen om te kunnen vergelijken met Brabant. We hebben Aarhus 2017 en haar organisatie leren kennen en gezien hoe zij kunst en cultuur met bedrijfsleven verbinden. We hebben zeker 5 concrete suggesties voor uitwisseling en samenwerking opgehaald, waar we na thuiskomst mee aan de slag gaan.
Frans van Dooremalen
Joy Arpots