So What’s Next is een jaarlijks jazz festival dat wordt gehouden in Eindhoven. Het 3-daagse festival vertoont verschillende stijlen van jazz en combinaties van jazz met andere muziekstijlen. So What’s Next is een festival dat zeker niet mag missen op het lijstje van muziek en cultuur liefhebbers. Hieronder 7 redenen waarom het evenement het bezoeken waard is.
Dit artikel is in samenwerking met de opleiding Cultural Venue Management van BUAS Breda University of Applied Sciences tot stand gekomen. Tweedejaars studenten hebben initiatiefnemers van projecten geïnterviewd waar Brabant C in investeert. Geschreven door Michel Kalthof, Jelle de Jong en Carolina de Filippis Pancich
1. Het bijzondere van So What’s Next is dat het een evenement is dat zich voornamelijk focust op het stimuleren van talenten. Dit doet de organisatie door hen een geschikt podium aan te bieden. Winnaars van het Conservatorium Talent Award krijgen de kans om zich te laten zien voor het publiek van So What’s Next. Ook jonge internationale talenten krijgen de kans om op te treden in Eindhoven.
So What’s Next is vooral bezig om hen te stimuleren en te motiveren. Hen stappen te laten maken, zodat ze door kunnen groeien. Het gaat hierbij heel erg om acts die aan het begin van hun carrière staan. Zo wist So What’s Next bijvoorbeeld jong Brabants talent te scouten, dat nu onder contract staat bij een Amerikaans label. Daarnaast, hebben zij het juiste podium geboden aan wellicht de beste rapper van Nederland; Roy Micheal Reymound Aka Fresku. Concluderend, talentontwikkeling staat bij de organisatie hoog in het vaandel. Dit maakt dit evenement extra bijzonder en geeft je als bezoeker de kans om nieuwe artiesten te ontdekken.
2. So What’s Next zoekt talenten niet alleen in Nederland, maar zij beschikken ook over vier scouts uit New York. Zij selecteren jaarlijks de beste jonge talenten die in New York rondlopen. De rest van de artiesten worden samen met bookers van MOJO/North Sea Jazz geboekt. Een groot deel van het programma So What’s Next bestaat uit artiesten die gescout zijn uit New York. Verder is het beste wat wij in Nederland hebben te horen, met o.a. ook Duitse, Poolse en Bulgaarse acts. Alle sub stijlen van jazz worden uitlicht tijdens dit evenement.
3. Echter, niet alleen de jazz liefhebber kan hier terecht. So What’s Next kenmerkt zichzelf ook door verschillende muziek stijlen te combineren. Jazz wordt bijvoorbeeld gecombineerd samen met pop, rock en zelfs hip-hop. Door deze eclectische en vernieuwende muziekstijlen die ontstaan, maakt het een interessant evenement voor iedereen.
4. So What’s Next is niet alleen bedoeld om binnenlandse bezoekers te trekken. Hun doel is om ook buitenlandse bezoekers deze kant op te krijgen. Dit maakt het evenement internationaal en divers. De organisatie probeert dit te bereiken door samen te werken met Dutch Performing Arts, die zich richten op het bekendmaken van Nederlandse Jazz in het buitenland. Zij staan centraal op de zondag. Dan is er ook een Keynote spreker; een Ierse festivaldirecteur die vertelt over de technische ontwikkelingen die van invloed zijn op de jazz-industrie.
Ook hebben zij labels te gast afkomstig uit Los Angeles en iemand te gast uit London die jong talent bij elkaar brengt. Daarnaast is er een “professionals program” inclusief zo’n 25 boekers die de stad in gaan om de optreden van de talenten te checken.Dit maakt het evenement nog meer het bezoeken waard, omdat het niet alleen muziek luisteren is. Onderwerpen die relevant zijn voor de sector worden uitgebreid besproken door professionals uit het vak.
5. Nog een reden waarom So What’s Next niet mag missen op de festival lijst, is omdat het relatief goedkoop is. Voor 3 dagen uitmuntende jazz muziek, betaal je maar 70 euro. Andere meerdaagse festival kosten al gauw rond de 200 euro. Dit is misschien niet een argument voor iedereen, maar aangezien So What’s Next voor eenieder interessant is, is het zeker het noemen waard.
6.So What’s Next wordt gehouden in downtown Eindhoven. De concerten spelen zich af in het Muziekgebouw, de stadsfoyer, Dynamo of op Stratumeind. Doordat de voorstellingen zich niet centreren op één plek, wordt het festival extra dynamisch. Iedereen loopt door de stad en kan verschillende concerten bijwonen. Er zijn zelfs optredens in bars, winkels en restaurants. Zeker ook nog een reden om dit festival te bezoeken. Voor de liefhebber een chique concert in het Muziekgebouw, voor de ander een relaxt huiskamersfeer optreden in een bar of op straat. Voor iedereen is er iets te vinden.
7. Zelf ziet de organisatie van So What’s Next, de jazz beweging groter worden onder een breder publiek. So What’s Next was de eerste die dit concept uitbracht. Nu zie je in vergelijking met vroeger meer organisaties soort dergelijke Jazzfestivals organiseren. Jazz is er voor iedereen, maar laat zich niet kaderen, aldus Frank Veenstra, de artistiek leider van So What’s Next: “Het is kunst en muziek voor iedereen, hoe meer hoe beter en hoe meer zielen hoe meer vreugd. Wat ja zeg eens eerlijk, niemand is toch tegen kwalitatieve muziek!”