- website
- fasein ontwikkeling
- Financieringsvorm: Gift
- datum toekenning: 13 september 2024
- investering: € 30.000
- Type project: internationaal project
- locatie: Eindhoven
- totale begroting: € 94.796
Nederlands Silent Film Festival
Een verhaal verteld zonder woorden maar met emotie, mimiek en muziek
De digitale mogelijkheden van de afgelopen decennia hebben ervoor gezorgd dat de vertoning van stille film makkelijker is geworden. Dit heeft ook geleid tot het digitaliseren en digitaal restaureren van films, waardoor er steeds meer films opnieuw beschikbaar worden. Wereldwijd is er een groei van het aantal gerestaureerde films, en ook van vertoningen en festivals. Het NSFF is voor Nederland deze vertoningsplek. Zij zoeken tussen al deze nieuwe restauraties en (her)ontdekkingen de beste silent films, om deze weer tot leven te laten komen voor een nieuw publiek.
Impact
Het Nederlands Silent Film Festival draagt bij aan het vergroten van een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand aanbod van cultuur. Het NSFF onderscheidt zich van andere filmfestivals in Eindhoven en de regio door de inhoud, de live muzikale begeleiding en het educatieve karakter. Door zowel lokale als landelijke samenwerkingen, draagt het festival met zijn unieke profiel bij aan zowel de verscheidenheid van het lokale aanbod als de verspreiding van het aanbod aan stille filmvertoningen. Het NSFF streeft er met de programmering naar om barrières voor cultuur te verminderen. Het festival is voor een breed publiek toegankelijk, doordat het Language No Problem is.
Daarnaast besteden ze in hun programmering veel aandacht aan een inclusieve samenleving. Zo richten zij zich in hun programma op het herstellen van de eer van vrouwelijke én niet-Westerse filmpioniers.
Verder is het voor het festival essentieel om relevant te zijn en te blijven in de wereldwijde scene van stille filmkenners en -liefhebbers, waardoor ze deze internationale expertise rond silent film ook naar Eindhoven kunnen halen. Dit doen ze de door nog meer samen te werken met archieven, curatoren, onderzoekers en musici van over de hele wereld om inhoudelijk aantrekkelijke programma’s te kunnen neerzetten, die geschikt zijn voor zowel het nieuwe publiek (via bekende titels en laagdrempelige familievriendelijke programma’s) als ook de filmkenner en professional (via meer verdiepende programma’s, onderzoek en nieuwe ontdekkingen). Zo kunnen ze alle soorten publiek de geschiedenis en boeiende achtergronden van de films tonen en in de juiste context plaatsen, volgens de laatste inzichten.
ASML x Brabant C
Met behulp van de ASML x Brabant C-regeling willen ze hun bereik en doelgroepen vergroten, met name expats, niet-Nederlandstalig publiek, jongeren en gezinnen met kinderen. De groei in het aantal bezoekers is essentieel om nog meer mensen op een toegankelijke manier te introduceren aan de silent film en het clichébeeld hierrond te ontkrachten.