Publiek-private cultuurfinanciering door de ogen van Jeroen van der Zweth, Hoofd Cultuur Gemeente Den Bosch 

In deze interviewreeks gaan we in gesprek met onze partners over de transitie van Brabant C naar een publiek-privaat cultuurfonds. Dit keer spraken we met Jeroen van der Zweth, Hoofd Afdeling Cultuur van de Gemeente Den Bosch, over de waarde van deze ontwikkeling voor cultuur in Brabant. 

Betekenis van de publiek-private propositie
“Ik ben blij dat in het bestuursakkoord van Den Bosch is opgenomen dat we het bedrijfsleven betrekken bij onze culturele ambities, want deze kunnen we als gemeente zeker niet alleen realiseren.” zegt Jeroen. “Met het traject (red: gesprekken over publiek-private financieringsregeling in Den Bosch) dat we nu met jullie doorlopen, laat je echt zien dat we samen het verschil kunnen maken voor cultuur in Den Bosch. Wat Brabant C doet, gaat verder dan wat wij als gemeente kunnen doen. Jullie onafhankelijke positie stelt je in staat om op een andere manier bij private partijen binnen te komen. Dit voorkomt de gebruikelijke discussie over wie betaalt en zorgt ervoor dat het gesprek over de inhoud gaat en we samen aan concrete doelstellingen kunnen werken.” 

Jeroen benadrukt dat cultuur een intrinsieke waarde heeft, maar ook breder kan worden ingezet om bijvoorbeeld maatschappelijke doelen te bereiken. “Het risico is dat men denkt dat we alleen maar geld willen lospeuteren bij het bedrijfsleven voor cultuur. Maar het gaat er juist om dat we met die extra middelen projecten kunnen realiseren die voor beide partijen waardevol zijn. Het is geen eenrichtingsverkeer, maar een samenwerking die beide kanten op werkt en waarmee we binnen een stad of regio echt iets brengen.” 


Foto: Jeroen van der Zweth, Hoofd Cultuur Gemeente Den Bosch 

Een stabielere basis voor de cultuursector
De samenwerking tussen met de overheid en maatschappelijke organisaties rondom gedeelde thema’s is cruciaal om echt impact te kunnen maken, geeft Jeroen aan. “We moeten werken aan gedeelde doelstellingen die raken aan de kernactiviteiten en kernwaarden van private partijen. Dit is ook een manier om bedrijven te helpen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in te vullen,” legt Jeroen uit. Hij ziet in de publiek-private samenwerking een kans om cultuur breder in te zetten en te verbinden met andere domeinen, zoals welzijn, talentontwikkeling en gelijke kansen. “Dit kan zorgen voor een stabielere basis voor de cultuursector en direct bijdragen aan inhoudelijke doelen, zoals diversiteit en inclusie. Juist in het huidige politieke klimaat is het belangrijk om op een andere manier naar cultuur te kijken.” 

Hij benadrukt dat de samenwerking tussen Brabant C, de gemeente en het bedrijfsleven een krachtig instrument kan zijn om ambities waar te maken. “Het gaat niet alleen om financiën, maar ook om het verbreden van de mogelijkheden binnen de cultuursector, zonder aan autonomie in te boeten. Deze verbreding kan de cultuursector helpen om beter in te spelen op maatschappelijke uitdagingen.” 

Continu dialoog voor het slagen van publiek-private cultuurfinanciering
“Je moet het bedrijfsleven goed betrekken en het gesprek blijven voeren. In Den Bosch is dat bijvoorbeeld anders dan in de Brainportregio of Breda. Het gaat erom hoe je het bedrijfsleven en de cultuursector beter met elkaar laat kennismaken en hoe je ze elkaars taal beter leert begrijpen.” Maar ook overheden moeten we blijven betrekken volgens Jeroen. Zo zegt hij “daarnaast is het belangrijk om samen met de gemeenten en andere overheidsorganisaties een gezamenlijke strategie te bepalen, zodat ons verhaal en onze acties consistent zijn.” 

Jeroen sluit af met een vooruitblik: “Als we in alle Brabantse regio’s aan de slag gaan, kunnen we daar misschien wel lessen uit trekken zonder het maatwerk los te laten. Zo kunnen we als BrabantStad gezamenlijk beleid en acties uitvoeren terwijl we de nuances per regio blijven respecteren.” 

Over Brabant C
Brabant C is een ondernemend publiek-privaat cultuurfonds dat investeert in creativiteit met blijvende maatschappelijke impact. We verbinden de creatieve potentie van Brabant met de uitdagingen van vandaag en zoeken actief samenwerkingen om de financiële middelen voor de Brabantse cultuursector te behouden en te vergroten. Dat doen we samen met culturele, publieke en private partners.