GLOW in de regio

partner:
Stichting Visit Oirschot

Stad en platteland op een natuurlijke wijze met elkaar verbinden door middel van lichtkunst

Van 9 tot en met 16 november 2024 vindt lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven plaats. Oirschot en Best zijn regiogemeenten die een 'eigen' GLOW organiseren. Deze ‘satelliet’-evenementen staan zelfstandig (ook financieel) naast het grotere GLOW Eindhoven. In zowel Oirschot als Best zijn minimaal vier professionele lichtkunstwerken te zien, aan elkaar verbonden door een route. In 2006 startte GLOW en door de jaren heen werd het evenement een begrip in de (Brainport)regio en daarbuiten, en ontwikkelde het zich tot een maatschappelijk relevant fenomeen. Deze aanvraag bij ASML x Brabant C is met name gericht op het kunnen uitbreiden van de routes in Oirschot en Best met professionele lichtkunstwerken en bijvoorbeeld schoolprojecten; alles in samenwerking met lokale culturele en maatschappelijk instellingen. Het meerdaagse event wil zijn oorspronkelijke stedelijke karakter overstijgen en de schaalsprong maken naar de bredere Brainportregio

Impact
Tijdens het evenement in november biedt de route een ontmoetingsplaats waar mensen uit verschillende generaties en van verschillende achtergronden elkaar tegenkomen bij openbare trefpunten door middel van lichtkunst. Er ontstaat de kans op een gezamenlijk gevoel van verwondering, trots en saamhorigheid, wat interacties bevordert en het leggen van nieuwe contacten stimuleert. Deze versterking van sociale cohesie zal een positieve invloed hebben op de gemeenschappen van Oirschot en Best.

In zowel stedelijk als landelijk gebied is het aanbod in toegankelijke, laagdrempelige kunst- en cultuur gering. Het heeft een weerslag op de leefbaarheid van de regio en haar vestigingsklimaat. Voor stedeling en dorpeling kan de regio als geheel onwennig aanvoelen omdat er weinig aanleiding is om een connectie aan te gaan. GLOW ziet in deze gematigdheid een aanleiding om een kickstart te geven in de kwaliteit van de leefbaarheid, het vestigingsklimaat, de economie, en de bevordering van inclusie in de Brainportregio door het organiseren van een lichtfestival in november. Het is belangrijk dat alle inwoners hier gratis van kunnen profiteren en de verschillen in brede welvaart niet verder toenemen.

ASML x Brabant C
Om de plannen betreft GLOW in de rego waar te maken en de juiste impact, inclusie en maatschappelijke betrokkenheid te realiseren heeft GlOW in de regio de steun van ASML x Brabant C nodig.