Museumpark Vonk

partner:
Stichting Eindhoven Museum
  • website
  • fase
    in ontwikkeling
  • Financieringsvorm:
    Gift + lening
  • datum toekenning:
    24 april 2024
  • investering:
    € 598.500
  • Type project:
    internationaal project
  • locatie:
    Eindhoven
  • totale begroting:
    € 1.995.088

Om als samenleving te kunnen samenleven, heb je verbindende verhalen en een gedeelde geschiedenis nodig

Een museum voor, door en met bezoekers en het is als geen ander in staat om de kracht van geschiedenis op een laagdrempelige manier te laten ervaren: begrip van de geschiedenis stelt ons in staat het heden te begrijpen en de toekomst te maken.

Eindhoven Museum is in 2021 ontstaan uit een samenwerking tussen het Historisch Openlucht Museum (nu preHistorisch Dorp) en Museum Kempenland Eindhoven. De collectie bestaat uit 23.000 objecten op het gebied van volkskunde, schilder- en beeldhouwkunst en religieus erfgoed uit Noord-Brabant. Er wordt op dit moment samen met het preHistorisch Dorp toegewerkt naar een nieuwe museumformule: Museumpark Vonk, die gaat over de gehele geschiedenis van de regio Eindhoven.

Vonk
Museumpark Vonk is opgebouwd uit vier hoofdonderdelen, namelijk de introshow, historische collectietijdlijn en Maakschuur die allemaal onderdeel zijn van het duurzaam gebouwde entreegebouw met publiektoegankelijk dakpark en het museumpark.

Interactieve introshow
Een wervelende interactieve introshow vertelt kort en krachtig het grotere verhaal en de ontwikkelingen van de regio. Daarbij kan het publiek actief keuzes maken vanuit welk perspectief een historische gebeurtenis verteld wordt. Zo wordt de bezoeker op een laagdrempelige manier duidelijk gemaakt dat de geschiedenis telkens anders geschreven kan worden en dat je keuze invloed heeft op het beeld van het verleden dat je krijgt.

Historische collectietijdlijn
In de collectietijdlijn wordt vervolgens de historische canon van stad en regio Eindhoven met behulp van collectiestukken gepresenteerd, waarbij bezoekers tevens een preview krijgen van de verdiepende verhalen die in de Maakschuur en het museumpark aan bod komen. Ook hier kan de bezoeker keuzes maken vanuit welke standpunten historische gebeurtenissen verteld worden. Samen met de introshow laten we zo de bezoekers op een natuurlijke en toegankelijke manier ervaren dat de geschiedenis niet eenduidig is en dat je daar als bezoeker ook zelf invloed op uit kunt oefenen.

Maakschuur
Vervolgens nodigen ze de nieuwsgierig geworden bezoekers uit om de Maakschuur in te stappen om samen met andere bezoekers geschiedenis mee te maken en daarna het park met de vonken te ontdekken. De vonken worden ontworpen door Brabantse makers en na een intensief ontwikkel- en bouwproces—waarbij co-creatie en participatie centraal staan—in het museumpark geplaatst. Zo bouwen we continue aan een interactief en avontuurlijk museumpark, waar de bezoeker straks al wandelend een reis door de tijd maakt.

Museumpark
Voor de realisatie van Museumpark Vonk wordt het huidige preHistorisch Dorp uitgebreid van 1,6 hectare naar circa 3,5 hectare en er wordt een nieuw entreegebouw met daarin de Maakschuur opgetrokken. De uitbreiding geeft tevens een duurzame groene impuls aan de directe omgeving doordat het aanpalende rijschoolterrein —een huidige dissonant in de Genneper Parken— plaats maakt voor nieuw openbaar park en de museumuitbreiding. Museumpark Vonk zal in 2025 opengaan en verwacht jaarlijks ten minste 110.000 bezoekers te trekken. Met de mix van van binnen- en buitenaanbod kunnen we een halve dagbesteding aanbieden én het hele jaar door open zijn.

Brabant C
Brabant C heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Maakschuurconcept, de daarbij behorende werkwijze (gebaseerd op cocreatie en participatie) en de ontwikkeling van drie interactieve installaties, oftewel vonken.


Downloads